ایمپلنت دندان یکی از بهترین جایگزینهای مناسب برای دندانهای از دست رفته است. ایمپلنتها پایهای مستحکم برای دندانهای دائمی یا قابل جابجایی فراهم میکنند که با دندانهای طبیعی شما هماهنگی دارند. ایمپلنت دندان از تیتانیوم خالص ساخته شده است که با بدن انسان سازگار است. ایمپلنت به شکل میله باریکی است که درون استخوان فک جایگذاری میشود. نکته مهم این است که اگر پس از قرارگیری در فک به درستی مراقبت شود، طول عمر بسیار بالایی خواهد داشت.
کاربرد ایمپلنت دندان
انواع ایمپلنتهای دندانی بر اساس شکل، زاویه اباتمنت، نوع فیکسچر و اندازه، کاربردهای گوناگونی دارند که در ادامه توضیح داده میشود.
- ترمیم تک دندان از دست رفته
- تکیه گاه بریج دندان
- ثابت کردن دندانهای مصنوعی متحرک
- بازسازی تمام فک
- تقویت استخوان و لیفت سینوس
- لنگرگاه ارتودنسی
نحوه انجام ایمپلنت دندان
مدت زمان انجام عمل بستگی به تعداد ایمپلنتها و پیچیدگی شرایط دارد. اگر چندین ایمپلنت در یک جلسه جراحی قرار داده شوند، زمان عمل طولانیتر خواهد شد.
این جراحی معمولا تحت بیحسی موضعی انجام میشود که باعث میشود درد در دهان شما کاملا از بین برود و در طول عمل بیدار بمانید. ممکن است از یک آرامبخش نیز استفاده شود تا اضطراب شما کاهش یابد و در طول عمل راحت باشید. پس از بیحس شدن کامل لثه، دندانپزشک یک برش در لثه ایجاد کرده و یک سوراخ کوچک در استخوان فک میسازد تا ایمپلنت را در آن قرار دهد.
در برخی موارد، امکان کشیدن دندان آسیب دیده و جایگذاری ایمپلنت در یک جلسه جراحی وجود دارد که به این روش “ایمپلنت فوری یکروزه” گفته میشود. این روش همواره قابل اجرا نیست و تنها در شرایط خاصی انجام میشود.
اگر این حالت امکانپذیر نباشد، دندانپزشک ایمپلنت را چند ماه (۳-۶ ماه برای فک بالا و ۲-۴ ماه برای فک پایین) پس از کشیدن دندان قرار میدهد تا استخوان فک زمان کافی برای ترمیم داشته باشد. این روش “ایمپلنت تأخیری” نامیده میشود.
در موارد نادر، ممکن است عمل تحت بیهوشی عمومی انجام شود. در این صورت، عمل در مراکز خاص با تجهیزات ویژه انجام میشود و شما به طور کامل بیهوش خواهید بود و در طول عمل خواب خواهید بود.
نکات ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان یکی از بهترین روش برای جایگزینی دندان های از دست رفته بیماران می باشد که از طریق یک جراحی مختصر انجام می شود و دو تا 4 ماه بعد بیمار می تواند صاحب یک دندان طبیعی شود. از این لحاظ ایمپلنت دندان های سوم بعد از دندان های شیری و دائمی تلقی می شود. جای گذاری ایمپلنت دندان بسیار ساده است و هیچ گونه استرس و نگرانی برای بیماران ندارد و انجام آن رضایت مندی کامل را برای آنها به ارمغان می آورد.
چه افرادی میتوانند ایمپلنت دندان انجام دهند؟
برخی افراد دندان مصنوعی یا بریجهای دندانی سنتی را به دلیل لغزش در دهان و ناراحتی در هنگام جویدن غذا نمیپسندند.علاوه بر این، استفاده از بریج دندانی باعث میشود دندانهای سالم کناری تراشیده شوند که این موضوع میتواند منجر به پوسیدگی آنها شود.
یکی از مزایای ایمپلنت دندان این است که برای جایگزینی یک یا چند دندان، نیازی به تراشیدن یا آسیب رساندن به دندانهای سالم مجاور ندارید. در واقع، اکثر افراد میتوانند از مزایای ایمپلنت دندان بهرهمند شوند. اگر شما دارای شرایط زیر باشید، ایمپلنت دندان گزینهای مناسب برای شما خواهد بود:
- یک یا چند دندان را از دست داده باشید.
- استخوان کافی برای کاشت ایمپلنت داشته باشید یا بتوانید پیوند استخوان انجام دهید.
- لثه و بافت دهانی سالمی داشته باشید.
- به بیماری خاصی که به ایمپلنت آسیب برساند، مبتلا نباشید.
- از دندان مصنوعی به دلیل لغزیدن در دهان خسته شده و از آن ناراضی باشید.
- به دلیل بیدندانی، قدرت جویدن و گفتار خود را از دست داده باشید.
- سیگاری نباشید.
ایمپلنت دندان برای چه افرادی مناسب نیست؟
کاشت دندان یا ایمپلنت دندان به معنای قرار دادن یک پایه خارجی درون لثه و استخوان فک است. بنابراین، لازم است فرد شرایط مناسب برای این درمان را داشته باشد. در برخی موارد، به دلیل وجود برخی بیماریها یا شرایط خاص، امکان کاشت دندان وجود ندارد.
- افرادی که سن کمتری دارند (زیر ۲۰ سال) به دلیل ناتمام بودن رشد فک باید تا پایان رشد فک صبر کنند؛ در غیر این صورت، درمان موفقیتآمیز نخواهد بود.
- افرادی که به دخانیات اعتیاد دارند، معمولا در کاشت دندان موفق نخواهند بود.
- افرادی که سابقه شیمیدرمانی دارند یا به بیماریهایی مانند دیابت یا پوکی استخوان مبتلا هستند، نیز ممکن است در کاشت دندان با مشکل مواجه شوند.
مراقبتهای قبل از ایمپلنت دندان
- اگر سیستم ایمنی بیمار ضعیف یا سرکوب شده باشد، دندانپزشک قبل و بعد از جراحی آنتیبیوتیک تجویز میکند.
- اگر بیمار به هر نوع ماده بیحسکننده یا مواد دندانپزشکی حساسیت داشته باشد، دندانپزشک از روشهای جایگزین استفاده خواهد کرد.
- اگر بیمار دارویی مصرف میکند که میتواند با داروی بیهوشی تداخل داشته باشد یا بر جراحی ایمپلنت تأثیر بگذارد، دندانپزشک برنامه درمانی مناسبی را تنظیم میکند.
- اگر فک بیمار دارای مشکلات خاصی باشد، دندانپزشک ممکن است طبق برنامه درمانی مناسب، پیوند استخوان یا تغییر شکل فک را انجام دهد.
- اگر شرایط بیمار مساعد باشد، دندانپزشک ممکن است ایمپلنت و اباتمنت را در یک عمل جراحی قرار دهد و در برخی موارد، تاج را نیز همراه با ایمپلنت و اباتمنت نصب کند.
- بر اساس نتایج ارزیابی، دندانپزشک درمانی را تدوین میکند که نیازهای بیمار را برآورده کند؛ آنها بیمار را در طول برنامه درمانی راهنمایی کرده و در مورد چگونگی آماده شدن برای هر روش مشاوره میدهند.
بیشتر بخوانید: مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان
برنامه ریزی های قبل از انجام ایمپلنت
برنامه ریزی مناسب توسط جراح که شامل معاینه های پزشکی و فیزیکی کامل فرد است و مهمترین بخش آن سلامت دهان دندان و لثه هاست. به همین منظور از دهان با اشعه ایکس عکسبرداری میکنند تا محل دقیق تر ایمپلنت مشخص شود. علاوه بر این موارد پرونده پزشکی مراجع نیز حائز اهمیت است، این شامل تمام بیماریها و داروهای مصرفی فرد نیز میشود. دانستن این موارد ضروری است زیرا مشخص میکند آیا فرد کاندید مناسب ایمپلنت است یا خیر. در صورتی که به دندانپزشک این موارد را اطلاع دهید و ایمپلنت انجام شود خطر رشد باکتریها و عفونتها یا آبسه در دهان وجود دارد.
سخن پایانی
ایمپلنت دندان یک راهکار پیشرفته و موثر برای جایگزینی دندانهای از دست رفته است که به دلیل سازگاری بالا با بافتهای بدن و استحکام بالا، به عنوان گزینهای پایدار و ماندگار مورد تأیید قرار میگیرد. از آنجا که هر بیمار شرایط متفاوتی دارد، توصیه میشود قبل از شروع درمان، با دندانپزشک خود مشورت کرده و اطمینان حاصل کنید که آمادگی لازم برای ایمپلنت دندان را دارید.
سلام و احترام . عملیات ایمپلنت نزد آن استاد گرانبها از تیرماه شروع و اواخر آذرماه تاج نصب گردید. سه روز است که در ناحیه ایمپلنت درد رو به افزایش می باشد و با عکیبرداری مشخص شده که بخشی از رزوه پیچ بالاتر از استخوان فک می باشد که احتمالا تحلیل استخوان فک می باشد. خواهشمند است جهت تسکین درد و مداوای موضوع عنایت گردد تشکر کیخائی