درمان مفصل فک

درمان مفصل فک و صورت

درمان مفصل فک به بهبود برخی از مشکلات درد مفصل فک کمک می‌کند، مشکلات مفصل فک شامل شکستگی فک، قرارگیری نامناسب، آرتروز، آبسه دندان و دیگر مشکلات مفصل فک است. اما عادت‌هایی مانند جویدن آدامس یا گاز گرفتن ناخن هم می‌توانند به درد فک پایین منجر شوند. مهم است که در صورت مشاهده هرگونه مشکل، به دندانپزشک متخصص مراجعه کنید تا علت را تشخیص دهید. همچنین، درد فک می‌تواند نشانه مشکلات جدی‌تری مانند حمله قلبی یا آنژین باشد، بنابراین بهتر است این نشانه‌ها را جدی بگیرید. درمان مفصل فک برای جلوگیری از ایجاد التهاب و مشکلات در هنگام جویدن، غذا خوردن و حرکت فک بسیار مهم است.

علت درد مفصل فک

علت دقیق درد مفصل فک بالا و پایین هنوز مشخص نیست، اما دندان‌ پزشکان معتقدند که این درد ممکن است به علت مشکلات در عضلات فک یا بخش‌هایی از خود مفصل باشد. آسیب به فک، مفصل فک یا عضلات سر و گردن می‌تواند منجر به ایجاد درد مفصل فک شود. عوامل دیگری نیز ممکن است در این مشکل دخیل باشند، از جمله:

  •  دندان قروچه یا ساییدن دندان‌ها که فشار زیادی بر مفصل فک وارد می‌کند.
  •  عدم قرارگیری مناسب دیسک بین مفصل کروی و حفره‌ای.
  •  بروز استئوآرتریت یا آرتریت روماتوئید در مفصل فک.
  • استرس که می‌تواند باعث سفت شدن عضلات صورت و فک یا ساییدن دندان‌ها با یکدیگر شود.

علائم و نشانه‌های درد مفصل فک

مشکلات فک می‌تواند با درد مفصل فک شدید و ناراحتی همراه باشد که این ناراحتی ممکن است موقتی یا برای مدت زمان طولانی باقی بماند. زنان بیشتر از مردان این مشکلات را تجربه می‌کنند، به‌خصوص در دوره‌های سنی 20 تا 40 سالگی. علایم رایج درد مفصل فک پایین شامل موارد زیر است:

  • درد در ناحیه دهان یا حساسیت در صورت، ناحیه مفصل فک، گردن و شانه‌ها، و در اطراف فک و گوش در زمان جویدن، صحبت کردن یا باز کردن زیاد دهان.
  • محدودیت در باز کردن زیاد دهان.
  • احساس “چسبندگی” یا “قفل شدن” فک در هنگام باز کردن یا بستن دهان.
  • صدا دادن مفصل فک در زمان باز کردن یا بستن دهان (که ممکن است با درد همراه باشد یا بدون درد باشد).
  • احساس خستگی در ناحیه صورت.
  • داشتن مشکل در زمان جویدن غذا یا درد ناگهانی موقع گاز گرفتن در زمانی که دندان‌های بالا و پایین به نحو مناسب روی هم قرار نمی‌گیرند.
  • ورم در اطراف صورت.

سایر علایم معمول مشکلات مفصل فک شامل درد فک و دندان، سردرد، گردن درد، گیجی، درد گوش، مشکلات شنوایی، درد در ناحیه بالای شانه و زنگ زدن گوش‌ها (وز وز کردن گوش) هستند.

علائم و نشانه‌های درد مفصل فک

درمان غیر جراحی مفصل فک

در صورتی که بیمار از درد شدید رنج می برد، توصیه می شود از داروهای ضد التهاب (غیر استروئیدی) استفاده نماید. توصیه می شود هرگز خود سرانه از قرص های ضد التهاب استفاده نکنید. در مواقع خاص ممکن است پزشک داروهای ضد افسردگی و یا سایر داروهایی که به شل شدن عضلات کمک می کنند، تجویز نماید.

  • استفاده از کمپرس یخ یا کیسه آب گرم برای کاهش درد: استفاده از کمپرس یخ روی صورت بصورت تناوبی به مدت 10 دقیقه می تواند از شدت درد مفصل بکاهد. همچنین برخی از حرکات کششی و یا استفاده از حوله گرم یا کیسه آب گرم بصورت تناوبی و به مدت حداکثر 10 دقیقه می تواند در کاهش درد موثر باشد.
  • استفاده از محافظ‌های شبانه: محافظ شبانه و یا همان آتل، قطعاتی پلاستیکی هستند که برای محافظت و کاهش فشار وارد شده بر دندان ها، روی دندان قرار می گیرند. محافظ پلاستیکی در شب از کیپ و بسته شدن محکم دندان ها روی هم جلوگیری می کند. این وسیله مناسب افرادی است که در شب دندان قروچه می کنند و یا در خواب دندان های خود را به هم می فشرند. همچنین اشخاصی که از دندان قروچه در طول روز رنج می برند، نیز می توانند از اسپلینت استفاده کنند.
  • کنترل حرکت فک: توصیه می شود اشخاصی که به التهاب و یا بیماری های فک و صورت مبتلا هستند، حرکت فک خود را در هنگام خمیازه کشیدن و یا آدامس جویدن و… کنترل نمایند.
  • خوردن غذای نرم: یکی از روش های درمان بدون جراحی، استفاده از مواد غذایی نرم مانند ماست، پنیر، سوپ، پوره سیب زمینی، تخم مرغ، ماهی، میوه‌های پخته و سبزیجات، لوبیا و حبوبات استفاده کنید. همچنین غذا را به قسمت‌های کوچکتر تکه کنید تا با این کار تعداد دفعات جویدن غذا را کاهش دهید. از خوردن برخی غذاهای سفت و ترد مانند هویج خام، چوب شور و غذاهایی که نیاز است زیاد جویده شوند خودداری کنید.

درمان مفصل فک با عمل جراحی

انجام عمل جراحی برای درمان مفصل فک تنها در صورتی مورد تأیید قرار می‌گیرد که تمام روش‌های درمانی دیگر بی‌نتیجه بوده و به علت غیرقابل بازگشت بودن نتایج، ضروری است. بنابراین، قبل از تصمیم‌گیری در مورد این روش درمانی، مهم است که با پزشک متخصص به طور کامل مشورت کنید و از رضایت‌ بخش بودن نتایج این روش درمانی برای رفع مشکلات خود اطمینان حاصل کنید.

برخی از خدمات دکتر فرشید کاوندی متخصص جراح دهان و فک و صورت عبارتست از

منتظر نظرات و انتقادات شما عزیزان هستیم

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Search